Kapsylen

Kulturhuset Kapsylen

Kulturhuset Kapsylen ryms i en vacker gammal tegelbyggnad på Tjärhovsgatan 44 är ett unikt hus i Stockholm där ca 70 kulturarbetare arbetar med egna och gemensamma projekt.


1976 flyttade ett gäng konstnärer och arkitekter in i den gamla Kapsylfabriken på Södermalm. De hade gemensamt genomfört utställningen ”Ararat” på Moderna Museet.


Om huset


1900 Den gamla kapsylfabriken på Tjärhovsgatan 44-46 står kvar. Det var år 1900 som Svenska Kapsylfabriken AB kunde flytta in i den nya röda tegelbyggnaden. Här arbetade kvinnor och män med att tillverka och måla kapsyler och staniolpapper att säljas till vinhandlare och senare monopolet. På fredagen var det lön och framför kassörskan köade anställda med varsin plåtburk, som lönen lades i. De bockade och neg.


1966 Kapsylfabriken i förändring.

Senare tillverkades här tenntuber och ännu senare tuber i plast. Så småningom började andra småindustrier hyra in sig i huset och 1966 var det slut med tillverkning i Kapsylfabrikens regi. Nu förvaltade bolaget bara fastigheten och hyrde ut lokaler.1975 Huset såldes.

Huset köptes av Hans Olof Jarnhammar.


Mer om Kapsylen kan du läsa på Kapsylens hemsida www.kapsylen.se.